הסדרה "עמוד האש" היא דרמה של תחייה ושחרור. היא מספרת כיצד חידש העם היהודי שְׂבַע־הימים את נעוריו בארץ האבות: כיצד בד בבד עם שִיבתו לארץ־ישראל התרחשה גם השִיבה המופלאה לשפת־האבות, לחיי עבודה וליצירה תרבותית, נעצר תהליך ההתפוררות הלאומית והובטח המשך קיומם של חיים יהודיים. הסדרה גם מבהירה את משמעותו ההומניטרית של המושג "מדינת היהודים" בבחינת בית ומקלט לכל יהודי באשר הוא.
הסדרה סוקרת את תולדות הציונות משנת 1896, עם ההתעוררות הלאומית של בנימין זאב הרצל, דרך תולדות העם היהודי במאה העשרים: ראשיתה של הציונות, העליות לארץ לפני קום המדינה, תחיית הלשון העברית, השלטון העות'מאני והמנדט הבריטי בארץ ישראל, המאבק היהודי-ערבי על ארץ ישראל, האנטישמיות באירופה, עליית הנאצים, שואת יהודי אירופה, תולדות היישוב העברי, המאבק לעצמאות והקמת מדינת ישראל.
למרות ההסתבכות הטראגית שבמפגש בין התנועה הלאומית היהודית לבין התנועה הלאומית הערבית כאן בארץ חמדת אבות, הסתבכות המעוררת אצל רבים מאִתנו תהיות ונקיפות מצפון, הסדרה ממחישה כי הציונות היא למרות הכול, לפי כל אמת־מידה פוליטית ומוסרית המקובלת בימינו, אחת התנועות המתקדמות ביותר, שכן מטרותיה אינן רק "שחרור לאומי" ומימוש "זכות ההגדרה העצמית", אלא בראש ובראשונה החייאת העם היהודי והצלת נפשות.
"עמוד האש" היא פרי של חמש שנות מחקר ב־34 ארכיונים ברחבי העולם וראיונות עם 250 אנשים ונשים שהיה להם חלק בדרמה הציונית.
הסדרה שודרה במשך 19 שבועות, בחורף ובאביב 1981, ולוּותה בוויכוח ציבורי סוער.
הקורס עוסק בהיבטים היסטוריים, פוליטיים, חברתיים וחוקתיים של הגדרתה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. הוא דן במשמעות של המושגים היסודיים של 'מדינה דמוקרטית' ו'מדינה יהודית' ובטענות כי מדינת ישראל אינה יכולה להיות הן יהודית הן דמוקרטית, וזאת משתי נקודות מבט -- זו של הסכסוך היהודי-ערבי וזו של הסכסוך הפנים יהודי בין תפיסות דתיות לבין תפיסות לאומיות-תרבותיות של יהודיות. הקורס מציג תפיסה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, ועורך השוואה בין ההסדרים הנוהגים בה לבין ההסדרים הנוהגים במדינות-לאום מודרניות אחרות. כמו כן, נבחנות סוגיות מיוחדות כגון קרקעות, אזרחות, שבות ושיבה, דתות ומדינה, חינוך, שוויון זכויות ושוויון חובות ושאלת הביטוי החוקתי של זהות המדינה.